برخی از خوراکی ها ، بوها و حتی رفتارهای فردی و اجتماعی در تشدید یا ایجاد سردرد نقش به سزایی دارند:
1- مدیر محل کارتان : بله تعجب نکنید مدیر و یا هر کس که شما را تحت استرس و فشار قرار می دهد، می تواند منجر به بروز سردرد در شما شود. سردردهای عصبی به دلیل حساس شدن اعصاب مغزی رخ می دهند. سردردهای میگرنی نیز نتیجه تغییراتی در مغز می باشند. در این حالت پیام های مغزی باعث آزاد شدن مواد شیمیایی خاصی می شوند که نتیجه آن اتساع رگ های خونی است. این پیغام ها همچنین باعث التهاب مغز می شوند که نتیجه آن همان سردرد است.
2- هوای گرم : همزمان با افزایش دمای هوا ، بروز سردردهای شدید و حتی میگرن زیاد می شود. در مطالعات جدید ثابت شده است که به ازای افزایش هر 5/4 درجه سانتیگراد دمای هوا، احتمال ابتلا به سردرد 5/7 درصد افزایش می یابد.
3- بوهای قوی : بوهای شدید، حتی نوع خوب آن باعث تشدید میگرن در بسیاری از افراد می شوند. علت آن مشخص نیست، اما احتمالا رایحه ها باعث تحریک سیستم عصبی می شوند. شایع ترین موارد ، بوی رنگ، ادکلن، انواع خاصی از گل ها و گرد و غبار است.
4- شیوه بستن مو : روش آرایش و مرتب کردن مو ، سر را تحت تاثیر قرار می دهد؛ مثلا مدل دم اسبی کردن مو، بستن هد، بافتن مو و استفاده از کلاه های بسیار تنگ چنین تاثیری دارند. اگر عامل سردرد این موارد باشد، درمان آن نیز آسان خواهد بود.
5- فعالیت بدنی : فعالیت های بدنی سنگین می توانند منجر به بروز سردرد شوند. این فعالیت ها باعث تورم رگ های خونی سر و گردن و افزایش فشار می گردند؛ مثل سردرد آمیزشی (آمیزش جنسی زیاد) و یا سردرد ناشی از دویدن. این نوع سردردها به خصوص در افراد مستعد ابتلا به میگرن زیاد مشاهده می شوند.
6- ژست نادرست : ماهیچه های گردن و سر تنها با حرکات بدنی شدید تحت فشار قرار نمی گیرند، بلکه وضعیت نشستن شما روی صندلی محل کارتان نیز می تواند موثر باشد. استفاده از صندلی بدون پشتی ، قوز کردن ، خیره شدن به مانیتور خیلی بالا یا خیلی پایین، نگه داشتن گوشی تلفن بین گوش و شانه از جمله مواردی است که باعث سردرد می شوند. اگر مرتبا دچار سردرد عصبی می شوید، بهتر است به محل کار خود نیز نگاهی بیندازید.
7- پنیر : یکی از شایع ترین دلایل ابتلا به میگرن، استفاده از پنیرهای مانده می باشد، مثل پنیر ابی، ماتسرلا، پنیر فتا (پنیر یونانی)، پنیر چدار، بری، سوئیسی. این نوع پنیرها حاوی ماده ای به نام تیرامین می باشند که از تجزیه پروتئین ها حاصل می شود. هرچه پنیر مانده تر باشد، مقدار این ماده در آن بیشتر خواهد بود.
8- گوشت های فرایند شده : گوشت های فرایند شده مثل سوسیس و کالباس ، نه تنها حاوی تیرامین می باشند، بلکه افزودنی هایی مثل نیترات در آنها باعث افزایش جریان خون به مغز و در نهایت باعث تحریک سردرد و میگرن می شود.
9- حذف وعده های غذایی : سردردهای ناشی از گرسنگی معمولا قابل تشخیص نمی باشند. اگر یک وعده غذایی (مثل صبحانه یا ناهار) را حذف کنید، سردرد شروع می شود، حتی قبل از اینکه گرسنگی را احساس کنید. علت این امر کاهش سطح قند خون می باشد. اما این نوع سردرد را با خوردن آب نبات و .. درمان نکنید. این روش باعث افزایش ناگهانی قند خون و سپس افت شدیدتر آن می شود.
10- استعمال دخانیات : سیگار نه تنها برای فرد سیگاری بلکه برای تمام افرادی که در تماس با دود سیگار هستند مضر می باشد. نیکوتین موجود در دود سیگار باعث تنگ شدن رگ های خونی مغز می شود و به دنبال آن سردرد شروع می شود.
11- کافئین : برای افراد مستعد ابتلا به سردرد، نوشیدنی های کافئین دار مثل قهوه، ماده ی مناسبی است که سردرد را کاهش می دهد. در حقیقت حفظ تعادل در مصرف نوشیدنی های کافئین دار مفید می باشد. حتی بسیاری از داروهای درمانی سردرد حاوی کافئین هستند. اما زیاده روی در مصرف نوشیدنی های کافئین دار، خود باعث ایجاد سردرد می شود. حتی ترک ناگهانی مصرف این نوع نوشیدنی ها نیز باعث سردرد می شود.
آنچه که بهتر است انجام دهید
علاوه بر آنچه راجع به محرک های سردرد در بالا گفته شد، این نکته را نیز باید به خاطر داشته باشید که هر فردی نسبت به چیز خاصی حساسیت دارد که باعث بروز سردرد در وی می شود. لذا بهتر است دفتر یادداشتی برای خود تهیه کنید و در آن زمان شروع و خاتمه سردرد خود و مجموعه عواملی را که فکر می کنید باعث سردرد در شما می شوند، یادداشت کنید. با این کار بعد از مدتی، مجموعه ای از علت های اصلی سردرد خود را به دست خواهید آورد و سردرد خود را آسان تر و بهتر کنترل خواهید نمود.
در گرامیداشت ۷ مهرماه، روزجهانی قلب، همایش پیاده روی دانش آموزی باحضور والدین آنها در روستای کلات گناباد برگزار شد.
در این همایش پیاده روی که به همت خانه بهداشت روستای کلات و دبستان امام صادق(ع) برگزار شد، شرکت کنندگان مسیر دبستان امام صادق(ع) تا مجتمع فرهنگی تفریحی امام رضا(ع)را پیمودند.
جناب آقای رحمانی مسئول بیماری های غیر واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در پایان این مراسم با اشاره به روز جهانی قلب، به نقش مهم و تاثیرگذار ورزش در پیشگیری از بیماریها اشاره کرد و با تاکید بر اهمیت نقش خودمراقبتی در سلامت، افزود: ورزش همگانی و ترویج فرهنگ پیاده روی.علاوه بر ایجاد نشاط در جامعه، نقش مهمی در سلامتی قلبی افراد دارد.
در پایان نیز ریاست مجتمع امام صادق(ع)جناب آقای مرزبان بر استمرار این گونه برنامه ها تاکیدو از تمامی شرکت کنندگان این همایش تشکر نمودند.
جادارد در پایان از دهیار محترم جناب اقای مهندس شرفی بابت تقبل نمودن هدایای این همایش تشکر نماییم.
در روستای کلات گناباد بمناسبت هفته جهانی قلب همایش پیاده روی دانش آموزی برگزار شد.
حضور اکثر دانش آموزان و اولیای آنان حاکی از برنامه ریزی دقیق مسولین دبستان امام صادق (ع)روستای کلات وخانه بهداشت روستا بود.
مکان اغاز برنامه دبستان امام صادق (ع)بود و شرکت کنندگان در این پیاده روی مسیر1کیلو متری راتامجتمع تفریحی.فرهنگی امام رضا(ع)راپیمودند.
محترم معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گناباد
چهارشنبه ۰۹ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۰۸ واحد خبر(دبير خبر وب دا)
مرحله سوم طرح تحول نظام سلامت همزمان با برگزاری اجلاس روسای دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور و با ابلاغ اجرای مفاد کتاب "ارزشهای نسبی سلامت جمهوری اسلامی ایران در سال 93" کلید خورد.
به گزارش وب دا،در اجلاس روسای دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور که با حضور وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، رییس سازمان نظام پزشکی کشور، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران، رییس سازمان تامین اجتماعی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایرانیان، نماینده وزیر در شورایعالی نظام پزشکی، معاونین وزارت بهداشت ، روسا و معاونین درمان دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور برگزار شد و اجرای مفاد کتاب "ارزشهای نسبی سلامت جمهوری اسلامی ایران در سال 93" ابلاغ شد.
بنا براین گزارش با اجرای مفاد این کتاب بیش از 300 خدمت جدید تحت پوشش بیمه قرار می گیرد و پرداختی مردم بابت خدمات سلامت در بخش های دولتی و خصوصي کاهش می یابد به نحوی که در بخش خصوصی، پرداخت ها در قالب صورتحساب های رسمی بیمارستان و در چارچوب قانون خواهد بود. این کتاب مهم ترین زمینه را برای کنترل تعرفه های غیرقانونی فراهم می کند.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکي در اين نشست اظهار داشت: در رهگیری تخلفات برای اجرای کتاب جدید تعرفه گذاری خدمات سلامت رودربایستی ها را کنار بگذاریم و روسای بیمارستان ها به جد پیگیر نظارت بر تخلفات باشند.
دکتر سید حسن هاشمی با اشاره به این که کتاب جدید تعرفه گذاری خدمات سلامت اجرا می شود، گفت: گام جدیدی در طرح تحول نظام سلامت از ابتدای مهرماه آغاز شده که مقدمه ای بر تغییرات وسیع در حوزه بهداشت و درمان خواهد بود.
دکتر سید حسن هاشمی با اشاره به این که اجرای کتاب جدید تعرفه گذاری خدمات پزشکی، در واقع خواسته ای است که بیش از دو دهه معطل مانده، ادامه داد: راه سختی در پیش است و در ادامه مسیر برای واقعی کردن تعرفه های پزشکی و برچیدن بساط دریافت های غیرمتعارف نباید تردید کرد.
به گفته وزیر بهداشت هرچند در این راه عده ای تردید دارند و وارد حاشیه ها شده اند، ولی دولت، وزارت بهداشت، وزارت کار، رفاه و تامین اجتماعی و در نهایت سازمان نظام پزشکی و سازمان های بیمه گر همگی مصمم به اجرای این طرح بزرگ هستند.
وی ضمن بیان این که در آینده ثابت خواهد شد که بزرگترین خدمت به جامعه پزشکی در گرو این تصمیم دولت است، خاطرنشان کرد: برای اجرای صحیح این تصمیم همگی باید کمک کنند. چون وزارت بهداشت به تنهایی قطعا این راه را ادامه خواهد داد ولی در کنار این وزارت خانه، انجمن های تخصصی و نظام پزشکی نیز باید به عهد خود وفا کنند تا عزت و آبروی جامعه پزشکی حفظ شود.
دکتر هاشمی در ادامه افزود: اجرای این کتاب برای رسیدن به تعرفه های واقعی یک راه زمانبر است و سه ماه بعد از اجرا، می توانیم از طریق انجمن های تخصصی پیشنهادها و انتقادات را جمع آوری کنیم تا با اصلاح مشکلات، رضایتمندی همگانی حاصل شود.
وزیر بهداشت در ادامه سخنانش با بیان این که روسای دانشگاه های علوم پزشکی و معاونت ها در مرحله اول مسئولیت دارند که این کار را به نحو احسن در تمام استان ها آغاز کنند، اظهار کرد: یکی از افتخارات دولت توجه به حوزه بهداشت و پیشگیری است، ولی درحوزه درمان اگر به سوی واقعی شدن تعرفه ها نرویم، تمام اقداماتمان زیر سوال خواهد رفت.
دکتر هاشمی تاکید کرد: ثمره این کار به دور از غوغاسالاری و حاشیه سازی ارج نهادن به نسل ارزشمند جامعه پزشکی است که همه وجودشان را برای ایرانیان وقف کرده اند.
وزیر بهداشت در ادامه تصریح کرد: در ادامه مسیر باید به اشکالات اقداماتمان اعتراف کرده و در جهت رفع آنها بر آییم. طی کردن مسیرهای گذشته پسندیده نیست و در حالیکه اکثریت جامعه پزشکی اخلاق اسلامی و حرفه ای را رعایت می کنند، باید به دور از هر گونه حاشیه و آسیب باشند.
رودربایستی ها را در رهگیری تخلفات کنار بگذاریم
به گفته دکتر هاشمی در موارد معدودی تخلفات وجود دارد که قطعا باید روی تمام آنها توسط گروه های ستادی در هر استانی نظارت شود. در زمینه نظارت بر تخلفات نیز باید رعایت اخلاق و انصاف را پیش بگیریم.
وی با بیان این که در زمینه کنترل تخلفات از انجمن های تخصصی نیز باید کمک گرفت، تاکید کرد: در هر انجمنی باید پرونده های تخلف وجود داشته باشد تا در صورت تکرار تخلف، رسیدگی های لازم صورت گیرد.
دکتر هاشمی با اشاره به این که این کار باعث عزت و احترام نظام پزشکی و انجمن های تخصصی خواهد شد، ادامه داد: رودربایستی ها را باید در رهگیری تخلفات کنار بگذاریم و روسای بیمارستان ها به جد پیگیر نظارت بر تخلفات باشند.
به گفته وزیر بهداشت بیمارستان های خصوصی تعهد کرده اند که با اجرای کتاب تخلفات از بین خواهد رفت. ما مطمئنیم که این اتفاق خواهد افتاد در غیر این صورت در اعتبارسنجی بیمارستان ها و در کمیسیون ماده 20 با مشکل مواجه خواهند شد.
دکتر هاشمی با تاکید بر این که تخلف در بیمارستان دولتی به هیچ وجه پذیرفتنی نیست و نباید مشاهده شود، اضافه کرد: اگر این اتفاق بیفتد، مسلما برخوردها جدی تر خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به این که باید تخلف را در جامعه پزشکی قبیح بدانیم و حتی یک تخلف را نیز در این جامعه نپذیریم، افزود: این قول را می دهیم که در مناطق محروم و دورافتاده کوچکترین تخلفی صورت نگیرد هرچند شهرهای عمده بخصوص تهران برای برچیده شدن تخلفات در اولویت است.
به هیچ وجه نگران تامین اعتبارات نباشیم
دکتر هاشمی در ادامه سخنانش با تاکید بر این که به هیچ وجه نباید نگران اعتبارات حوزه سلامت باشیم، گفت: اخیرا دستور شخص ریاست جمهوری در جلسه شورای اقتصاد این بود که قبل از واریز یارانه ها به حساب خانوار، اعتبارات سلامت واریز شود و این یعنی رییس جمهور دولت تدبیر و امید به جد در راه بهبود وضعیت سلامت، رفاه اجتماعی و دستگیری از مستمندان حرکت می کند.
وی همچنین با بیان این که حمایتها از حوزه سلامت در صورتی که راه را به درستی برویم، چندین برابر خواهد شد، اظهار کرد:در حال حاضر نظرسنجی ها از سطح رضایت مردم از نحوه ارائه خدمات در حوزه سلامت توسط ائمه جمعه، استانداران، وزارت کشور و سازمان بازرسی کل کشور صورت می گیرد به طوریکه در آخرین نظرسنجی توسط ائمه جمعه این سطح رضایت به 82 درصد رسیده است.
سه شنبه ۰۸ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۲۶ واحد خبر(دبير خبر وب دا)
نانو داروي سيناکورکومين، اختراع پژوهشگر توانمند دانشگاه علوم پزشکي مشهد پس از کسب مجوزهاي لازم از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي به زودي وارد بازار مصرف مي شود.
به گزارش وب دا، دانش فني نانو داروي سيناکورکومين توسط دکتر محمود رضا جعفري استاد دانشکده داروسازي و رييس مرکز تحقيقات نانو فناوري دانشگاه علوم پزشکي مشهد کسب و پس از ثبت اختراع و طي مراحل آزمايش هاي باليني و تحقيقاتي و همچنين کسب مجوزهاي لازم از سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي از اواخر مهر ماه نخستين بخش آن، به شکل ژلاتینی نرم حاوی نانو میسلهای کورکومین و حاوي ماده موثره زردچوبه وارد بازار خواهد شد.
دکتر محمود رضا جعفري مخترع اين دارو و استاد دانشگاه علوم پزشکي مشهد در مصاحبه با وب دا اظهار داشت: "سینا کورکومین" از ماده موثره زردچوبه (کورکومین) گرفته شده و فرمولاسیون آن منحصر به فرد و مخصوص ایران است و نمونه مشابه خارجی ندارد.
رييس مرکز تحقيقات نانو فناوري دانشگاه علوم پزشکي مشهد با اشاره به اينکه بطور كلي مهمترين اثرات بيولوژيكي زردچوبه و كوركومين اثرات ضدالتهابي، ضدتوموري و آنتي اكسيداني است خاطر نشان کرد: کورکومین با طیف وسیعی از پروتئین ها باند شده و توانایی مهار فعالیت کیناز های مختلف را دارد همچنين کورکومين با تنظیم فعالیت فاکتورهای ترانس کریپشن مختلف، مي تواند بیان آنزیم های التهابی، سایتوکاین ها، مولکولهای چسبنده و پروتئین های زنده نگهدارنده سلولی را تنظیم کند.
ريیس هیئت مدیره شرکت دانش بنیان "اکسیر نانو سینا" تصريح کرد: بسیاری از مطالعات کشت سلولی پیش بالینی و حیوانی حاکی از اثرات بالقوه کورکومین به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدانت, ضد تکثیر سلولی، ضد تهاجمی، ضدآنژیوژنیک، مدیاتور کمورزیستنس بوده و در درمان زخم، دیابت، آلزایمر، پارکینسون، بیماری های قلبی-عروقی، بیماری های میکربی، بیماری های ریوی و آرتریت می تواند استفاده شود.
دکتر محمود رضا جعفري خاطر نشان کرد: کارآزمایی های بالینی نشان می دهد که کورکومین در بیماری هایی چون کولیت اولسراتیو، بیماری روده ملتهب، سرطان کولون، سرطان پانکراس، هیپرکلسترمی، آترواسکلروز، التهاب پانکراس، پسوریازیس، آرتریت روماتوئید و بیماریهای التهابی چشم نظیر کاتاراکت می تواند نقش درمانی بالقوه داشته است.
استاد دانشکده داروسازي دانشگاه علوم پزشکي مشهد با اشاره به اينکه با توجه به ماهیت لیپوفیل کورکومین، جذب خوراکی آن در فرمهای معمول خوراکی بسیار پائین است اظهار داشت: فرمولاسیون کورکومین به شکل نانومیسل باعث افزایش جذب به میزان بسیار زیاد پس از مصرف خوراکی می شود.
لازم به ذکر است که دانش فنی تولید این فرآورده توسط دکتر محمود رضا جعفری استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد طی طرحی با عنوان " تهیه نانومیسیل های کورکومین برای مصرف خوراکی" در مرکز تحقیقات نانوفناوری ابداع شده است و با حمایت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری توسط شرکت دانش بیان اکسیر نانو سینا در کارخانه داروسازی مینو تولید شده است.
بیماری های قلبی تا به حال تلفات بیشتری نسبت به سایر بیماری ها داشته است. بر طبق نظریات انجمن قلب آمریکا، تقریباً 33 میلیون فرد در آمریکا دچار بیماری های قلبی هستند و بیش از 430000 نفر هر ساله از این بیماری ها جان خود را از دست می دهند. متاسفانه باید بگوییم که بسیاری از این مرگ ها قابل جلوگیری بوده است.
پس از همین حالا دست به کار شوید. نگذارید که اولین سکته قلبی در شما بروز کند. شروع به ورزش کنید و برنامه غذایی سالم تری انتخاب كنيد.
یادتان باشد که شما فقط یک قلب دارید، پس مراقبش باشید. در اینجا به نکاتی برای سالم نگاه داشتن قلبتان اشاره می کنیم.
1- از دخانیات بپرهیزید: سیگار کشیدن علاوه بر مبتلا کردن شما به نفخ و سرطان ريه یکی از مهم ترین عوامل بیماری های قلبی به شمار می رود. این به این دلیل است که بیشتر مواد شیمیایی موجود در دخانیات می توانند باعث صدمه زدن به قلب، تصلب شریان ها و باریک کردن رگهاي خوني شوند.
علاوه بر این نیکوتین موجود در سیگار باعث انقباض رگ های خونی می شود، به همین دلیل فشار خون را بالا برده و قلب را به کار بیشتر وا می دارد. سیگار همچنین دارای مونوكسيد كربن است که جای اکسیژن را در خون می گیرد. اگر اکسیژن خون کم باشد، قلب مجبور به کار بیشتر است.
اگر اهل سیگار و دخانیات نیستید، این خیلی برایتان خوب است اما به یاد داشته باشید که نباید زیاد در معرض دود سیگار هم قرار گیرید، هر چند که خودتان نکشید. اگر سیگار می کشید، به یاد داشته باشید که ترک آن به طور غیر منتظره ای خطر ابتلا به بیماری های قلبی را در شما پایین می آورد. در آخر اگر معتقدید که دخانیات بی دود اشکالی ندارد، باز هم در مورد آن فکر کنید. جویدن تنباکو و سیگار های کم نیکوتین هم، همچنان نیکوتین به بدنتان می رساند و برای قلبتان بد است.
2- ورزش کنید: خیلی خوب است اگر برنامه منظمی برای ورزش داشته باشید. در واقع، ساکن و غیر فعال بودن یکی از مهم ترین دلایل ابتلا به بیماری های قلبی به شمار می رود. همچنین مثل کشیدن سیگار کلسترول و فشار خونتان را بالا می برد. افرادی که زندگی فعالی دارند 45 درصد کمتر از افراد دیگر به بیماری های قلبی مبتلا می شوند.
رمز این مسئله این است که بیشتر ورزش کنید--حداقل 30 تا 60 دقیقه به طور متوسط در روز یاحداقل اکثر روزهای هفته ورزش کنید--لازم نیست که حتماً به باشگاه های ورزشی بروید، پیاده روی، پله نوردی یا حتی رقصیدن هم می تواند به شما در این زمینه کمک کند.
راه خوبی برای اینکه بفهمید آیا به اندازه کافی ورزش می کنید این است که ضربان قلبتان را بگیرید. باید بالاترین ضربان قلبتان را در دقیقه در حین ورزش بدانید. برای گرفتن بالاترین ضربان قلبتان سنتان را از 220 کم کنید؛ مثلاً اگر 30 سالتان است، بالاترین ضربان قلبتان هنگام ورزش باید به 190 برسد.
راه دیگری برای اندازه گیری شدت فعالیت، "آزمایش صحبت کردن" نامیده می شود. آزمایش بسیار ساده ای است: هنگام ورزش سعی کنید که صحبت کنید. اگر توانستید جمله ای کامل را بیان کنید یا به گفتگو همچنان ادامه دهید، پس شدت ورزشتان سبک است. اگر هنگام صحبت کردن به نفس نفس افتادید، شدت ورزشتان متوسط است. و اگر برای صحبت کردن اصلاً نفس نداشتید، پس خیلی شدید ورزش می کنید.
البته اصلاً لازم نیست که حتماً ورزشتان شدید باشد تا سالم بمانید. ورزش سبکی که طول مدت زیادی داشته باشد مثل پیاده روی هم می تواند به شما کمک کند.
رژیم غذایی سالمی داشته باشید...
برای داشتن قلب سالم در زندگی روزمره باید چه کارهایی انجام دهیم .
به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران تبریز، راه و روشهای سالم می تواند تا حد بسیاری از ایجاد و گسترش بیماری های قلبی جلوگیری کند، بطوری که اگر تغییرات کوچکی را در زندگی تان اعمال کنید، مطمئناً شاهد تاثیرات بزرگی خواهید بود. همیشه این سه گزینه را رعایت کنید: از مصرف تنباکو خودداری کنید، به طور منظم ورزش کنید و غذای سالم میل کنید.
درمان فشار خون بالا و کلسترول بالا هم می تواند از بروز بیماری های قلبی جلوگیری کند. خوردن نمک زیاد فشار خون را افزایش می دهد. در یکی از تحقیقات انجام شده توسط "مرکز پیشگیری و کنترل بیماری” مشخص شد از هر ۱۰ نفر، ۹ نفر بیش از حد معمول سدیم دریافت می کنند (۲۳۰۰ میلی گرم در روز). این بخاطر استفاده از غذاهای فرآوری شده و فست فودهاست. کسانی که فشار خون بالا دارند باید کمتر از ۱۵۰۰ میلی گرم در روز سدیم مصرف داشته باشند .
یکی دیگر از راه های حفظ سلامت قلب، تمرین و ورزش مکرر است. مطالعات جدید نشان می دهند که با هر ساعت ورزش، ۲ ساعت به عمر آدمی افزوده می شود.
اما در این بین، خوردن غذاهای سالم آسان ترین راهی است که با آن می توان سلامت قلب را تضمین کرد. در رژیم غذایی خود بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده کنید.هفته ای دو تا سه بار ماهی مصرف کنید، از آجیل های بدون نمک استفاده کنید و به جای خوردن پروتئین های حیوانی از لوبیا و حبوبات استفاده کنید.
توصیه ما به شما : سیگار نکشید، بیشتر راه بروید و کمتر فست فود بخورید
نویسنده: دکتر مهرداد منصوری "متخصص ارتوپدی"
علت کمردرد در بچه ها در غالب اوقات به علت کشیدگی و اسپاسم عضلات کمر است که آن هم بدنبال انجام فعالیت های ورزشی است. این درد ها در غالب اوقات با کمی استراحت و بعد از 2-1 هفته از بین میرود. کمردرد در بچه وقتی بیش از یک ماه طول میکشد جدی است و باید علت آن بدقت بررسی شود.
بروز کمردرد در بچه ها طبیعی نبوده و باید جدی گرفته شود. در بچه ای که کمردرد دارد احتمال اینکه علت درد مشکل جدی باشد بیش از بالغین است. بخصوص اگر سن بچه کمتر از 4 سال باشد یا کمردرد همراه با تب، کاهش وزن، ضعف و گزگز اندام تحتانی، مشکل در راه رفتن، انتشار درد به اندام تحتانی، مشکلات مثانه یا دستگاه گوارش باشد یا درد آنقدر شدید باشد که مانع خوابیدن بچه شود.
اگر کمردرد بچه بیش از چند روز طول بکشد یا بدتر شود حتماً با پزشک مشورت کنید.
در کمردرد بچه ها علائم زیر نشانه خطر هستند و با دیدن آنها باید به پزشک مراجعه کرد
- کمردردی که بیش از یک ماه طول بکشد
- کمردردی که مانع انجام فعالیت های روزانه بچه شود
- وجود علائمی مانند تب، سرفه یا مشکلات ارداری و گوارشی
- انتشار درد به اندام تحتانی
- سابقه ضربه شدید به ستون مهره
علت های کمردرد بچه ها چیست
مهمترین علل کمردرد در بچه ها عبارتند از :
کشیدگی عضله
کشیدگی عضلات اطراف ستون مهره شایعترین علت کمردرد در بچه ها و نوجوانان است. این درد ها معمولاً به چند روز استراحت و مصرف دارو و تقویت عضلات شکم و کمر جواب داده و خوب میشود. بعضی از نوجوانان کمردرد های شدیدتری دارند که معمولاً علت آنها سفت بودن عضلات همسترینگ ( عضلاتی که در سطح داخلی و کشاله ران قراردارد) و ضعف عضلات شکم است. اغلب این درد ها با نرمش های کششی و تقویتی خوب میشوند.
بیماری شوئرمن فرد طبیعی |
کمر قوز دار یا کیفوز Kyphosis
در نوجوانان قوس زیاد بالای کمر که بصورت قوز کردن است و کمر را به جلو خمیده میکند میتواند موجب کمردرد شود. افزایش قوس کمر در این افراد بصورت افزایش قوس ستون مهره در ناحیه سینه ای است و به آن کیفوز شوئرمن Scheuermann’s kyphosis میگویند. در این بیماری مهره های ناحیه سینه ای تغییر شکل داده و موجب قوز میشوند. درد در این افراد در قسمت های بالایی ستون مهره است و با فعالیت بدنی شدیدتر میشود.
شکستگی استرسی ستون مهره Stress fracture of the spine
این بیماری که آنرا اسپوندیلولیز Spondylolysis هم میگویند میتواند موجب کمردرد در نوجوانان شود. ورزش هایی که در آنها کمر زیاد میچرخد یا به عقب زیاد خم میشود مانند ژیمناستیک شیرجه یا فوتبال میتواند زمینه را برای بروز این بیماری فراهم کند. این عارضه معمولاً در سنین بلوغ یعنی زمانی که بیمار رشد سریع بدنی و قدی پیدا میکند دیده میشود. درد معمولاً خفیف است و به باسن و ساق تیر میکشد. درد با فعالیت بدنی بیشتر شده و با استراحت کم میشود. این بیماران در حین راه رفتن قدم های کوچک برمیدارند.
سر خوردن مهره
به این عارضه اسپوندیلولیستزی Spondylolysthesis میگویند و به علت سر خوردن یک مهره کمری به سمت جلو روی مهره پایینی بوجود میاید. شایعترین محل آن، اتصال مهره های کمری به خاجی است یعنی معمولاً مهره پنجم کمری روی مهره اول خاجی یا ساکروم به سمت جلو سر میخورد. اگر این سر خوردن و به جلو آمدن مهره شدید باشد کانال نخاعی تنگ شده و به ریشه های عصبی فشار وارد میشود که این خود موجب علائم عصبی در نزد بیمار میگردد.
عفونت
در بچه های با سن کم عفونت دیسک Diskitis میتواند موجب کمردرد شود. عفونت مهره معمولاً در سنین 5-1 سالگی ایجاد میشود گرچه تا سنین نوجوانی هم دیده میشود. علائم این بیماری بصورت درد در پایین کمر و یا حتی شکم و خشکی ستون مهره است. لنگش در حین راه رفتن و امتناع بچه از راه رفتن از دیگر علائم بیماری است. وقتی بچه میخواهد از روی زمین چیزی را بردارد بجای خم شدن به جلو، دو زانو مینشیند و بدون خم کردن کمر جسم را گرفته و بلند میشود.
تومور
بندرت کمردرد میتواند به علت تومورهای استخوانی مثل استئوئید استئوما Osteoid osteoma ،استئوبلاستوما، گرانولوم ائوزینوفیلیک، کیست استخوانی آنوریسمی و تومورهای بدخیم مانند لوسمی باشد. این تومورها بیشتر در ستون مهره ای سینه ای و یا کمری هستند. در این بیماران درد همیشگی است و به مرور بیشتر میشود. هم در روز و هم در شب است و شدت آن معمولاً ارتباطی با فعالیت بدنی ندارد.
نویسنده: دکتر مهرداد منصوری "متخصص ارتوپدی"
کمردرد یکی از شایعترین بیماری های انسان بوده و تقریباً همه افراد حداقل یکبار در طول زندگی خود دچار کمر درد میشوند. شیوع آن در زن و مرد یکسان است و گرچه در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد ولی بیشتر در سنین 50-30 سالگی دیده میشود. کمردرد میتواند شدید یا خفیف باشد. کوتاه مدت یا مزمن باشد. دائم یا گاهگاهی باشد. با این حال در اکثر اوقات بطور خودبخودی بعد از چند هفته خوب میشود. کمردرد از علل عمده مرخصی های درمانی و غیبت از کار است و بروز آن در قشر فعال جامعه هر ساله موجب آسیب ها فراوان اقتصادی میشود.
علل کمر درد چیست
کمردرد علل بسیار زیادی دارد. با این حال مهمترین علل کمردرد عبارتند از :
وارد آوردن فشار زیاد به ستون مهره Over activity
|
1- دیسک بین مهره ای طبیعی2- دیسک پاره شده 3- دیسک برجسته شده 4- دیسک هرنی شده 5- نازک شدن دیسک 6 و 7- استئوآرتریت مهره |
 |
وارد آوردن فشار زیاد به ستون مهره از علل شایع کمردرد است. وقتی اسباب کشی میکنید، به مسافرت میروید، خانه تکانی شب عید میکنید، در یک صبح سرد زمستانی یک اتومبیل را که استارت نمیزند هل میدهید و یا به خرید میروید و مقدار زیادی اسباب خرید را به خانه میکشید و ... عضلات و لیگامان های اطراف ستون مهره خود را تحت فشار زیاد و ناگهانی قرار داده اید.
کمر شما ممکن است آمادگی برای تحمل این فشارها را نداشته باشد. نتیجه آن کشیده شدن عضلات و لیگامان ها و بدنبال آن ایجاد پارگی های کوچک و میکروسکوپی است. بدنبال آن تورم و درد در این بافت ها ایجاد میشود و شما آنرا بصورت کمردرد و خشکی کمر احساس میکنید. احساس میکنید کمرتان خشک شده و نمیتوانید آنرا به راحتی خم و راست کنید. این محدودیت حرکت قدری به علت درد و قدری به علت انقباض عضلات اطراف ستون مهره است که خارج از اراده شما صورت میگیرد و به آن اسپاسم هم میگویند. این نوع کمردرد معمولاً با چند روز استراحت خوب میشود.
آسیب دیسک بین مهره ای Disc injury
وقتی بوجود میاید که فشار بیشتری از آنچه در حالت قبل ذکر کردیم به کمر وارد کنیم یا ستون مهره آنقدر ضعیف باشد که با همان فشارهایی که گفتیم دچار آسیب دیسک شود. در هر حال این وضعیت از حالت قبل شدیدتر بوده و نشانه آسیب بیشتر به ستون مهره است. این آسیب ممکن است به دو صورت ایجاد شود.
- پاره شدن دیسک Disc tear : بر اثر فشار به ستون مهره قسمت حلقوی دور آ ن یا آنولوس فیبروزوس پاره میشود. این پارگی ممکن است خفیف یا شدید باشد. ممکن است به ناگهان و بدنبال یک فشار ناگهانی به کمر ایجاد شود و یا ممکن است به تدریج و در طی سالیان براثر وارد شدن فشارهای خفیف ولی مداوم ایجاد شود. معمولاً با افزایش سن این پارگی ها بتدریج در همه انسان ها بوجود میاید. این جزئی از روند پیری است. در بعضی ها این پارگی ها ممکن است بدون علامت و بدون درد باشد.
- هرنی دیسک Disk herniation : هرنی دیسک بین مهره ای یا دررفتن دیسک. در این وضعیت پارگی قسمت حلقوی محیطی دیسک ( آنولوس فیبروزوس) شدید بوده و قسمت مرکزی ( نوکلئوس پولپوزوس) از بین شکاف پارگی به بیرون راه پیدا میکند. این قسمت بیرون زده را هرنی یا فتق میگویند. مهمترین مشکلی که در فتق دیسک بوجود میاید اینست که قسمت بیرون زده به اعصابی که در حال بیرون آمدن از نخاع و مهره هستند فشار آورده و همین فشار موجب بروز بسیاری مشکلات از جمله درد اندام است. درد در باسن و ران و ساق احساس میشود. به این درد سیاتیک Sciatica میگویند. هرنی یا فتق دیسک معمولاً بعد از فعالیت هایی مانند بلند کردن یا هل دادن جسم سنگین یا خم شدن یا چرخیدن ناگهانی بوجود میاید.
پیری دیسک Disc degeneration
با بالا رفتن سن بتدریج در دیسک بین مهره ای پارگی های خفیف و متعدد بوجود میاید و به مرور دیسک چروکیده و خشکیده و کوچک میشود و قدرت ارتجاعی خود را از دست میدهد. براثر کوچک شدن دیسک ارتفاع آن هم کم شده و در نتیجه مهره ها به هم نزدیکتر میشوند. نزدیک شدن مهره ها موجب سایش مفاصل بین مهره ای به یکدیگر میشود که ایجاد سائیدگی و در نتیجه درد و خشکی میکند.
لغزش یا لغزیدگی مهره یا اسپوندیلولیستزی Spondylolisthesis
بر اثر ضعیف شدن یا پاره شدن لیگامان هایی که در اطراف مهره قرار گرفته اند، مهره به سمت جلو میلغزد. این حرکت نامناسب مهره را اسپوندیلولیستزی مینامند و ممکن است روی اعصاب نخاع فشار وارد کنند.
تنگی کانال نخاع Spinal stenosis
در این عارضه کانال نخاعی تنگ میشود و فضا برای نخاع کم شده و در نتیجه به آن فشار وارد میشود. تنگی کانال نخاعی معمولاً به علت استخوان های اضافه ایست که در اطراف زوائد مهره و مفاصل بین مهره ای به تدریج و با افزایش سن ایجاد میشود. ممکن است لیگامان های اطراف مهره هم بتدریج و با افزایش سن کلفت شده و موجب تنگ شدن کانال نخاعی شوند.
اسکولیوز Scoliosis
اسکولیوز یا انحراف جانبی ستون مهره عارضه ایست که معمولا در سنین نوجوانی بوجود میاید. این عارضه ممکن است موجب کمردرد و حتی فشار به اعصاب کمری و سیاتیک شود.
علل دیگر کمردرد چیست
بسیاری عوامل دیگر هم میتوانند کمردرد ایجاد کنند ولی شیوع آنها کم است. این علل به اختصار عبارتند از :
• تومورهای نخاع یا تومورهای خوش خیم یا بدخیم یا متاستاتیک مهره ها • شکستگی مهره • پوکی استخوان • روماتیسم مانند اسپوندیلیت انکیلوزان • عوامل روانی مانند هیستری یا تمارض • بیماری های مفصل ران یا التهاب مفصل ساکروایلیاک در لگن • بیماری های زنان مانند تومور ها یا عفونت های رحم یا اندومتریوز • بیماری های پروستات • بیماری های کلیه مانند عفونت یا سنگ دستگاه ادراری • مشکلات دستگاه گوارش مانند پارگی زخم معده یا پانکراتیت • انسداد یا آنوریسم آئورت یا شریان های لگن • بیماری های عفونی عمومی مانند آنفلوانزا، حصبه و تب مالت • عفونت های مهره
|
|
کسانی که دچار سرفه های مکرر و مزمن هستند، حتما دیده اند که در خواب شب این سرفه ها بیشتر و شدید تر می شوند. اما علت تشدید این سرفه ها چیست و چه راه حلی دارند؟
افرادی که به دلایل مختلف به سرفه های مزمن گرفتار هستند، مثلا آنهایی که به دلیل ابتلا به بیماری های ریوی، سینوزیت مزمن و یا حتی سرماخوردگی و آلرژی از دیرباز سرفه های آزاردهنده را با خود دارند، حتما احساس کرده اند که این سرفه ها در شب بیشتر و شدید تر می شوند.
خیلی وقت ها همین سرفه ها آرامش و خواب را هم از خود فرد و هم از سایر افراد خانواده می گیرند و واقعا مخل آسایش می شوند.
اما واقعا علت تشدید این سرفه ها چیست وآیا راه حلی دارند؟
زمانی که فردی به سرفه های مقاوم و طولانی مدت و یا سایر علامت های سرماخوردگی و آنفلوانزا مبتلا می شود، مراحل متعددی را طی خواهد کرد: مراجعه به پزشک، مصرف دم نوش ها و مایعاتی که پزشک یا سایرین توصیه می کنند، مصرف داروهای مسکن بدون نسخه و یا در صورت لزوم مصرف دکونژستان ها، و البته استراحت.
در حقیقت استراحت مهم ترین عامل برای مقابله با عفونت ها و درمان بیماری هاست.
اما مشکل آنجاست که خیلی وقت ها همین خواب و استراحت سخت ترین کار دنیا خواهد بود و این زمانی است که سرفه های شما در شب و هنگام خواب تشدید می شود.
سه علت واقعی تشدید سرفه ها در شب عبارتند از:
1- جاذبه زمین
بزرگ ترین علت تشدید سرفه های شبانگاهی مساله ای خیلی ساده است، جاذبه زمین! زمانی که شما دراز می کشید، حملات برگشت اسید معده به مری (ریفلاکس) و سوزش سر دل بیشتر خواهد شد و همانطور که می دانید علت خیلی از سرفه ها، همین ریفلاکس ها هستند.
یکی از بهترین راه ها برای کاهش سرفه های ناشی از برگشت اسید معده به مری، بالا بردن سر هنگام خواب است. انتخاب یک بالش مناسب راه حل ساده ای است که در اینجا به کمک شما خواهد آمد.
حتی برای مشکل ریفلاکس بالش های مخصوصی وجود دارد که در داروخانه ها و یا مراکز فروش لوازم پزشکی فروخته می شوند (تصویر کناری).
2- خشکی محیط اطراف
خشکی هوا می تواند بینی و گلو را بیشتر تحریک کند. پس سرفه های شبانه نیز بیشتر خواهند شد.
شما می توانید برای یک شب هم که شده دستگاه بخور را امتحان کنید تا ببینید چقدر در کاهش این سرفه ها موثر است و چقدر راحت تر نفس می کشید. اما فراموش نکنید دستگاه های بخور هم به طور کامل ایمن نیستند.
اگر آب مورد استفاده در آنها ناسالم باشد، خطر پخش میکروب های بیماری زا در هوای اطراف و مخصوصا تشدید بیماری های عفونی بیشتر خواهد شد.
خیلی از مرگ های ناشی از سرماخوردگی به دلیل پنومونی است و زمانی عود می کند که فرد فکر می کند بیماری سرماخوردگی او کاملا بهبود پیدا کرده است. بنابراین در انتخاب دستگاه بخور و چگونگی استفاده از آن جدا دقت داشته باشید.
اگرچه بیشتر سرفه ها ناشی از سرماخوردگی و آنفلوانزا و با هدف پاکسازی مجاری هوایی هستند، سرفه های خشک که معمولا مزمن هم هستند باعث احساس درد و سوزش در ناحیه گلو و سینه خواهند شد و نیازمند پیگیری های پزشکی بیشتری اند
3- پاکسازی گرفتگی های مجاری تنفسی
قبل از آنکه سرفه های آزاردهنده تان را لعنت کنید، این را به خاطر بیاورید که سرفه یکی از مکانیسم های دفاعی بدن است که شما همواره بعد آن احساس بهتری خواهید داشت. سرفه باعث پاکسازی مجاری تنفسی می شود.
این سرفه های پی در پی اگرچه برای شما ناخوشایند اند، اما برای از بین بردن خلط و ترشحات مجاری تنفسی تلاش می کنند.
توصیه هایی برای کنترل سرفه های شبانه
اگرچه بیشتر سرفه ها ناشی از سرماخوردگی و آنفلوانزا و با هدف پاکسازی مجاری هوایی هستند، سرفه های خشک که معمولا مزمن هم هستند باعث احساس درد و سوزش در ناحیه گلو و سینه خواهند شد و نیازمند پیگیری های پزشکی بیشتری اند.
اگر شما هم درگیر این مشکل هستید بد نیست راه های زیر را برای خلاصی از آن امتحان کنید:
- در طی روز و مخصوصا چند ساعت قبل از خواب حتما به مصرف مایعات توجه ویژه داشته باشید. مصرف مایعات مخصوصا نوشیدنی های گرم با نرم کردن خلط گلو، سرفه ها را کاهش خواهند داد.
- قبل از خواب از شربت ضد سرفه و یا آبنبات نعنایی که مخصوص سرماخوردگی و گرفتگی های مجاری تنفسی هستند، استفاده کنید.
- با مراجعه به داروخانه، از پزشک داروساز در انتخاب یک داروی مناسب راهنمایی بگیرید.
- در صورتی که این سرفه ها برای بیش از 7 تا 10 روز ادامه پیدا کرد، حتما به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که این سرفه ها با علائم تنفسی همراه شود، پزشک بیمار را از جهت ابتلا به سینوزیت بررسی خواهد کرد. در این شرایط آنتی بیوتیک ها به کار خواهند آمد.
دقت داشته باشید که بیماری هایی مانند سینوزیت مزمن، برونشیت، ریفلاکس اسید معده به مری، آسم و یا پنومونی از شایع ترین علل سرفه های مکرر در افراد هستند که در بیشتر موارد نیاز جدی برای درمان تحت نظر پزشک وجود خواهد داشت.
سرماخوردگی و آنفلوآنزا از بیماری های شایع در فصل سرما هستند. عامل اصلی این بیماری ها، ویروس می باشد که به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. لذا این بیماری ها مسری هستند و می توانند افراد زیادی را در مدت زمان کم مبتلا کنند. علت شیوع این بیماری ها هم، مسری بودن آنها و بودن افراد در محیط های بسته به دلیل سرمای هواست. در این مقاله، نکات بهداشتی لازم برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری ها را می گوییم.
داشتن رژیم غذایی متعادل، انجام ورزش منظم و مصرف روزانه مولتی ویتامین همه موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و شما کمتر بیمار می شوید.
- دست هایتان را با آب و صابون بشویید. میکروب ها در اثر دست زدن به وسایلی مثل دستگیره درب، دگمه آسانسور، خودپرداز بانک، صفحه کلید کامپیوتر، درب ماشین، ملیه اتوبوس یا مترو و ... روی دست های شما قرار می گیرند.
اگر صابون و آب در دسترس نیست، می توانید از ژل ضدعفونیکننده دست استفاده کنید.
- قرص مولتی ویتامین مصرف کنید.
- به طور مرتب و حداقل 30 دقیقه در روز ورزش کنید.
- غذاهای سالم و متنوع مصرف کنید. مقدار زیادی میوه و سبزی مصرف کنید و چربی های اشباع را کمتر مصرف کنید.
- حداقل 8 لیوان آب در روز بنوشید. برای تقویت سیستم ایمنی، دارا بودن آب کافی در بدن، ضروری است.
- از افراد بیمار مخصوصا افرادی که دارای تب می باشند، دوری کنید.
- سیگار را ترک کنید.
راه های جلوگیری از بیماری در محل کار
همکاران شما ممکن است سرفه یا عطسه کنند و یا این کار، میکروب ها را در هوا پخش کنند.
در متن زیر برخی از راه های جلوگیری از بیمار شدن در محل کار را بیان می کنم:
- دستانتان را بشویید. بعد از توالت، قبل از غذا خوردن، بعد از عطسه و سرفه کردن و هرگاه احساس کردید دستانتان آلوده شده اند، آنها را بشویید.
- محل کار خود را تمیز کنید. میز، صندلی، تلفن، کامپیوتر، صفحه کلید کامپیوتر و هر چیزی که در اتاقتان است را تمیز کنید، زیرا میکروب ها می توانند بر روی هر چیزی بنشینند و شما را آلوده کنند.
- هر روز، وعده های غذایی متعادل مصرف کنید. بسیاری از افراد از خوردن صبحانه صرف نظر می کنند. شواهد ثابت کرده افرادی که صبحانه می خورند، سالم تر هستند.
از همکاران بیمار خود فاصله بگیرید. همکارانی که دارای بیماری مسری می باشند، باید از آمدن در سر کار خودداری کنند، اما همیشه این اتفاق نمی افتد. پس شما باید از آنها فاصله بگیرید
- حداقل 8 لیوان آب در روز بنوشید. چای و قهوه باعث از دست دادن آب بدن می شوند. بنابراین نیاز به نوشیدن آب دارید.
- در طول روز مقداری استراحت کنید. هنگامی که احساس خستگی کردید، بلند شده و برای چند دقیقه راه بروید و یا چند حرکت کششی انجام دهید. با این کار شما احساس بهتری خواهید داشت.
- از روزهای تعطیل خود استفاده کنید. تعطیلات، استرس ناشی از کار را کم می کند، پس به احتمال کمتر دچار بیماری می شوید.
- سیگار را ترک کنید. افراد سیگاری نسبت به افراد غیرسیگاری، بیشتر دچار بیماری می شوند. نیکوتین موجود در سیگار، یک ماده محرک است که باعث افزایش استرس می گردد.
چگونه مهمانی بگیرید، بدون آنکه میهمانان بیمار شوند؟
اگر می خواهید یک مهمانی در طی فصول سرد سال بگیرید، باید قبل از بیمار شدن به این نکات توجه کنید:
- از ظروف یکبار مصرف برای میهمانی استفاده کنید. اگر مهمانی شما رسمی است و می خواهید از ظروف چینی استفاده کنید، حتما قبل و بعد از مهمانی ظروف را خوب بشویید.
- تعدادی جعبه دستمال کاغذی در محل های مختلف خانه خود بگذارید تا همه به آن دسترسی داشته باشند. اغلب افراد فراموش می کنند دستمال را با خودشان بیاورند.
- ملاقه ها و کفگیرها را برای کشیدن غذا سر سفره بگذارید. اگر مهمانی با دست غذای خود را بکشد، باعث انتقال میکروب ها به غذا می گردد.
- قبل از کشیدن غذا، دست های خود را بشویید.
متخصص داخلی عنوان کرد: سرماخوردگی یکی از بیماریهای شایع در فصول سرد سال است که ناشی از عفونت مجاری تنفسی با ویروسهای مختلف است.
ایسنا: متخصص داخلی عنوان کرد: سرماخوردگی یکی از بیماریهای شایع در فصول سرد سال است که ناشی از عفونت مجاری تنفسی با ویروسهای مختلف است.
دکتر محمود یوسفی مشهور به نمونههای شایع این بیماری و عوارض آن اشاره و اظهار کرد: سرما عامل بسیاری از بیماریهایی است که باعث تشدید و ایجاد عوارض خطیر در بیماران خاص میشود.
هیپوترمی، عارضه خطیر سرما
وی هیپوترمی (Hypothermia) را یک عارضه خطیر سرما دانست و گفت: طبق تعریف وقتی که دمای بدن انسان به زیر 35 درجه سانتیگراد برسد، هیپوترمی به وقوع میپیوندد و در بیماریهای متعدد طبی، هیپوترمی دیده میشود.
این متخصص داخلی تصریح کرد: افتادن در آب سرد در فصول سرد یا تماس شدید با سرما در مدت طولانی باعث این عارضه میشود، اگر درجه حرارت بدن به زیر 30 درجه سانتیگراد برسد، با زندگی منافات دارد، ولی درجات بین 30 تا 35 شدتهای متفاوت هیپوترمی تعریف میشود.
دکتر یوسفی مشهور بهترین اقدام درمانی برای این بیماران را قرار دادن بیمار در زیر پتویی که یک فرد سالم آن را گرم میکند، عنوان کرد و افزود: در صورت هوشیاری بیمار، خوراندن مایعات گرم یا قرار دادن بیمار در آب گرم 37 تا 40 درجه سانتیگراد مفید است، ولی خطر شوک ناشی از گرم کردن مجدد وجود دارد که باید این اقدامات در مرکز درمانی و زیر نظر پزشک صورت گیرد.
پدیده رینود، موجب تغییر رنگ اندامهای انتهایی میشود
وی به پدیده "رینود" که به علت انقباض و عروق محیطی ایجاد میشود، اشاره کرد و گفت: این پدیده باعث تغییر رنگ انتهای بدن در عده زیادی از بیماران خودایمنی مثل اسکلرودرمی و لوپوس سیستمیک میشود.
این متخصص داخلی در ادامه افزود: در شرایط سرما این اختلال خون رسانی تشدید شده و باعث آسیبهای جدی به اندامهای انتهایی مثل گوش، بینی و انگشتان دست و پا میشود، بنابراین به بیماران مبتلا به بیماری رینود توصیه میشود از قرار گرفتن در شرایط سرما پرهیز کنند و در صورت لزوم از لباسهای گرم، دستکش و جوراب ضخیم و مناسب و پوشش کافی بینی و گوش از آسیب این ارگانها در مواجه با سرما پیشگیری کنند.
دکتر یوسفی مشهور یادآور شد: برای پیشگیری از این عارضه وخیم، گرم کردن و پوشش مناسب، ماساژ مکرر و معاینه مداوم در شرایط بروز سرمای شدید بخصوص در بیمارانی که سابقه بیماری رینود داشتهاند، توصیه میشود.
سرما و اشعه مضر آفتاب
وی با اشاره به سرما و اشعه مضر آفتاب (UV) در فصل زمستان گفت: وقتی که زمین پوشیده از برف است فعالیت در فضای آزاد یا ورزشهای زمستانی خطر آسیب اشعه UV در چشم و پوست شایع میشود.
این متخصص داخلی در خصوص علل ایجاد آسیب اشعه UV ادامه داد: برف و یخ همه اشعه مضر آفتاب را به صورت و چشم منعکس میکند و در مدت کوتاه باعث تیرگی پوست و آسیب شدید به قرنیه چشم میشود که با سوزش، قرمزی و کاهش بینایی همراه میشود که به بیماری برف کوری معروف است بنابراین توصیه میشود که هرگونه فعالیت در محیط های باز پوشیده از برف با استفاده از عینکهای ضد آفتاب و کرمهای ضد آفتاب انجام شود تا از بروز این عوارض پیشگیری شود.
آسم؛ واکنش شدید انقباضی مجاری تنفسی به محرکهای حساسیت زای خارجی
دکتر یوسفی مشهور با اشار به بیماری شایع آسم در فصل سرما، گفت: بیماری آسم به علت واکنش شدید انقباضی مجاری تنفسی به محرکهای حساسیت زای خارجی تعریف میشود، این افراد وقتی در معرض هوای سرد و خشک قرار بگیرند ممکن است واکنش حملهای آسم بروز و مشکلاتی برای بیماران ایجاد کند.
وی خاطرنشان کرد: بیماران آسمی هنگام فعالیت در محیط های سرد باید قبلا از داروهای گشاد کننده نایژه استفاده کنند و با پوشش مناسب دهان و بینی از تماس هوای سرد و خشک با نایژهها جلوگیری کنند.
بیماران مزمن ریه؛ استفاده مناسب از پوشش دهان و بینی با شال و کلاه داشته باشند
این متخصص داخلی در رابطه با این بیماری یادآور شد: بیماران مبتلا به COPD مانند بیماران آسمی در معرض خطر انقباض نایژهها در مواجه با سرما هستند بنابراین استفاده از داروهای گشاد کننده نایژه قبل از تماس با سرما توصیه می شود.
دکتر یوسفی مشهور افزود: هرچند اثربخشی این داروها در این بیماران کمتر است لذا توصیه به استفاده مناسب از پوشش دهان و بینی با شال و کلاه می شود.
بیماران قلبی عروقی در فصل سرما از فعالیتهای بیرون از منزل اجتناب کنند
متخصص داخلی در خصوص سرما و بیماریهای قلبی عروقی گفت: مواجه با سرما و انقباض عروق محیطی و تغییرات فیزیولوژیک برای حفظ درجه حرارت بدن در شرایط سرما باعث تحمیل بار اضافی به قلب و خطر تشدید بیماری عروقی قلب، حمله ایسکمی قلبی، تشدید نارسایی قلبی و عواقب ناشی از آنها میشود بنابراین یکی از خطرات شایع سرما، مرگ و میر ناشی از حملههای قلبی است لذا به این بیماران توصیه می شود از فعالیتهای بیرون از منزل اجتناب و در صورت لزوم اقدام به پوشش مناسب کنند.
سرماخوردگی؛ عفونت مجاری تنفسی با ویروس های مختلف است
دکتر یوسفی مشهور به بیماری شایع سرماخوردگی در فصل سرما پرداخت و افزود: یکی از بیماری های شایع در فصول سرد سال، سرماخوردگی است که ناشی از عفونت مجاری تنفسی با ویروس های مختلف بخصوص رینو ویروسها است.
وی گفت: برخلاف تصور عمومی که عامل سرماخوردگی را خود سرما می دانند؛ ولی عامل بیماری اغلب یک ویروس است که عامل انتقال این ویروس تجمع افراد در محیط های خانگی و اجتماعی است و شاید خشکی مخاطی به علت استفاده از وسایل گرم کننده زمینه گرفتاری به این ویروس را ایجاد میکند.
متخصص داخلی یادآور شد: شاید هم تغییرات درجه حرارت در مخاط تنفسی زمینه ساز ابتلا به ویروس است ولی قطعا فاکتور سرما عامل اصلی ایجاد بیماری نیست و عامل بیماری زا یک ویروس قابل انتقال است.
دکتر یوسفی مشهور اضافه کرد: جلوگیری از تجمع افراد در محیط های بسته و پوشش مناسب دهان و بینی در جهت پیشگیری از انتقال عامل بیماری می تواند موثر باشد همچنین نقش استفاده از ویتامین ث و انواع داروها در جهت پیشگیری از بیماری به اثبات نرسیده است.
وی با بیان اینکه یکی از عوارض برف و باران لغزندگی معابر و خطر سقوط عابران است، گفت: این خطرات در افراد پیر و دچار پوکی استخوان که می تواند خطرات جدی از جمله شکستگیهای استخوانی را به همراه داشته باشد، همچنین خطر سقوط از ارتفاعات در کارگران و برف روب ها، خطر تصادفات جادهای از عوارض شناخته شده فصل سرما است که با آموزش نکات ایمنی به شهروندان می توان از این عواقب خطیر پیشگیری کرد.